David Comas: "A l’any 2030 només el 50% del que farem serà semblant al que fem ara." David Comas, CEO
David Comas va fundar Nexus Geographics amb en Francesc Varela ara fa 23 anys a Girona. Després de tot aquest temps i més de 600 projectes GIS al darrera, acumula una dilatada experiència aplicant sistemes d’informació geogràfica per millorar el funcionament d'empreses i administracions. És doctor en Geografia, diplomat per l'IESE, investigador visitant a la Universitat d'Utrecht i autor del manual "Fonaments dels Sistemes d'Informació Geogràfica". Casat i amb dos fills, potser la seva afició a la muntanya, la bicicleta o el caiac el van influir a l’hora de dedicar-se als mapes i les rutes. Tot i que li agrada moure’s també sap estar-se quiet fent ioga o meditació, o distreure’s amb el cinema, la lectura i tota classe de música.
- Què fas a Nexus?
Co-dirigeixo l’empresa, juntament amb en Francesc Varela.
- Quina ha estat la teva trajectòria professional?
Quan vaig acabar Geografia a la UdG vaig anar a fer un Postgrau a la Facultat de Geografia de la Universitat d’Utrecht. A la tornada, vaig acabar el Doctorat i vaig ser investigador de la UdG durant 10 anys, on vaig coincidir amb un altre geògraf inquiet: en Francesc Varela. D’allà va sorgir la llavor del que ara és Nexus Geographics.
- Què et va portar a dedicar-te al món dels mapes i la geografia?
Els mapes sempre m’han apassionat, quan llegia una novel·la on sortien noms de ciutats, sovint ho comprovava al Atles de l’Enciclopèdia Catalana (mida DIN A3, en paper, òbviament)
- Què és el que t’agrada més de dedicar-te a aquest àmbit?
La creativitat que gira al voltant dels mapes i la geolocalització, i poder aplicar-la per fer un software per un client que li simplifiqui la feina o que augmenti la satisfacció dels seus clients. Això ja ens ha passat en varis sectors (per exemple el del Taxi, on estem ajudant 30.000 taxistes, 3.000 dels quals a Nova York) i et produeix una adrenalina professional impagable.
- Quina creus que ha de ser l’actitud més important per fer bé la teva feina?
Tenir la ment oberta, escoltar l’equip de l’empresa (que té un talent espectacular) i ajudar a concentrar energies en les palanques que ens ajudaran a fer innovacions disruptives.
- Què és el que més t’agrada de Nexus?
M’agrada l’ambient de treball. M’agrada perquè tenim gent molt jove, amb una ment creativa, al costat de veteranos com jo, que també ens mantenim en forma (com els vells rockeros).
- Cap on creus que evolucionarà el món del GIS?
Per un costat, farem eines GIS fàcils de fer servir, que facin poques coses. Hi ha mines gegants de dades en sitges aïllades i nosaltres podem aportar una “navalla suïssa” per integrar-les, de manera barata, cap al mapa. Tal com fa Google Maps, de fet. Per l’altre, caldran aplicacions molt “verticals”, de nínxol. Les faran les empreses que sàpiguen barrejar tecnologia amb un profund coneixement del funcionament del negoci del nínxol.
- Com veus Nexus d’aquí 10 anys?
A l’any 2030 només el 50% del que farem serà semblant a les feines que fem ara. Jo imagino que tindrem 5 plataformes especialitzades, cadascuna líder en el seu nínxol, tal com ara ja ho són les 2 plataformes que tenim (ENMAPA per ciutats i CERCALIA per empreses i tot tipus d’administracions). És molt probable que hàgim crescut un 100% i siguem el doble, no només en personal i vendes: des de l’exterior també ens veuran com un referent en la geolocalització.