Ferran Quer: “En un context d’escassetat de recursos, el GIS continuarà sent estratègic”
Fa gairebé dos anys que és a Nexus. Cuiner entusiasta, li encanta transformar plats deliciosos per fer-los només amb ingredients d’origen vegetal. Us presentem en Ferran Quer.
1. Què fas a Nexus?
Soc analista programador a l’equip d’enMapa, una suite d’aplicacions web per a ajuntaments, on equips de persones, interactuant amb mapes i controls, poden simplificar molts tràmits i la gestió d’informació de fonts diverses.
Amb un altre company d’enMapa també estem fent uns complements pel programa de cartografia lliure Qgis, on encreuem dades del cadastre amb les d’activitats econòmiques de forma planera.
2. Quina ha estat la teva trajectòria professional?
Després de graduar-me vaig estar un temps fent recerca en xarxes Wi-Fi programables per a projectes de 5G. De fet, des d’abans de graduar-me vaig anar alternant entre la programació de backend d’aplicacions web i la de baix nivell, amb l’administració i automatització de sistemes GNU/Linux.
3. Què et va portar a dedicar-te al món dels mapes i la geografia?
Vaig conèixer Nexus a través de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, amb qui estava col·laborant per millorar el seu sistema de recollida de dades dels sensors que tenen desplegats. Com altres companys del sector informàtic de l’empresa, puc dir que vaig acabar fent mapes per casualitat.
4. Què és el que t’agrada més de dedicar-te a aquest àmbit?
Havent-me dedicat a tasques més abstractes, és molt reconfortant comprovar les repercussions visibles que tenen des de petites millores fins a grans desenvolupaments. Aquestes aplicacions són molt visuals i els resultats es noten molt. A més, la relació amb els clients és molt propera i sempre queden satisfets.
5. Quina creus que ha de ser l’actitud més important per fer bé la teva feina?
Penso que cal equilibrar la practicitat de resoldre els problemes de forma àgil amb la visió a llarg termini de mantenir una aplicació i fer-la tan robusta i configurable com sigui possible. Potser es resumiria amb anàlisi, paciència i esforç. Escoltar bé per entendre i dissenyar les noves funcionalitats també és imprescindible.
6. Què és el que més t’agrada de Nexus?
Una cosa central en la meva feina és que l’empresa aposta per productes propis que anem evolucionant i adaptant amb el temps a les noves necessitats. Entre companys de feina hi ha molt de respecte mutu. Amb qui treballo cada dia, a l’equip enMapa, tenim molta sintonia i companyonia.
7. Cap on creus que evolucionarà el món del GIS?
Estem començant a viure una escassetat de recursos de tota mena que per onades, continuarà augmentant, i crec que en aquest context les tecnologies d’informació i en especial, geogràfiques, es continuaran fent més estratègiques. Estic pensant en les necessitats de combinar i visualitzar conjunts de dades diversos, coordinar esforços entre territoris i sectors socials i, al final, cartografiar recursos per compartir-los i distribuir-los de forma equitativa. Realment, si es converteix en una eina que contribueixi a augmentar les desigualtats o a revertir-les, dependrà de tots nosaltres.
8. Com veus Nexus d’aquí 10 anys?
Consolidant-se com a partner digital imprescindible de les administracions catalanes, aprofundint en les espanyoles, i col·laborant amb altres empreses i entitats europees a més gran escala.