“Col·laborar amb empreses, organitzacions i usuaris a captar, comunicar i explotar la informació és motivador”.
Li agraden tant els mapes que quan viatja no pot evitar buscar en mercats de brocanters o botigues d’antiguitats per veure si troba… un globus terraqui. Les aficions de l’Aleix es completen amb l’handbol i l’estudi del xinès. L’Aleix fa gairebé dos anys que és a Nexus i tot i que diu que va arribar a la geografia per casualitat, ja es veu pels seus hobbies que les casualitats potser no ho son tant.
1. Què fas a Nexus?
Soc Director de negoci en projectes relacionats principalment en l’àmbit de la mobilitat, però també en el camp del medi ambient.
2. Quina ha estat la teva trajectòria professional?
Després de llicenciar-me en Geografia i cursar un Màster en Sistemes d’informació Geogràfica i Teledetecció, vaig fer de becari en un departament centrat en estudis i anàlisi territorial de la Universitat Pompeu Fabra. Acabat el període de pràctiques, vaig fer d’Operador GIS en diverses organitzacions públiques i privades. Abans d’entrar a Nexus, havia engegat un projecte que treballava en experiències turístiques i gastronòmiques, i més recentment, he estat el responsable de la logística en una empresa de fabricació de peces per a vehicles industrials.
3. Què et va portar a dedicar-te al món dels mapes i la geografia?
Sempre m’han agradat els mapes. Quan era petit, m’agradava fullejar els atles il·lustrats per fer el que ara podem fer amb Google Maps, “viatjar” des del sofà. Més endavant vaig estudiar geografia una mica per casualitat. Però descobrir fins a quin punt els mapes serveixen per explicar el món, va fer-me decidir.
4. Què és el que t’agrada més de dedicar-te a aquest àmbit?
Els mapes ajuden a entendre i explicar moltes coses. Col·laborar amb empreses, organitzacions i usuaris a captar, comunicar i explotar la informació de que disposen, és motivador.
5. Quina creus que ha de ser l’actitud més important per fer bé la teva feina?
Una de les tasques principals de la meva posició és el tracte amb el client.
Moltes vegades les seves necessitats són clares i estan ben identificades des del primer moment, però en ocasions, aquestes necessitats són molt difuses. Tenir una actitud oberta en el procés de definició i planificació del camí a seguir per assolir els objectius, és un element fonamental.
6. Què és el que més t’agrada de Nexus?
No sé si és el que més m’agrada, però una de les coses que més valoro, és la capacitat de mantenir-se al dia de les noves propostes tecnològiques i conceptuals que poden aplicar-se als projectes en que treballem.
7. Cap on creus que evolucionarà el món del GIS?
En aquests moments està prenent molta força el fet d’aconseguir una major integració de les dades per facilitar la presa de decisions en temps real. En l’àmbit de la mobilitat, processos com el control del trànsit o la gestió d'emergències, s’estan veient fortament influenciats per l’arribada de noves fonts d’informació, canvis en la manera com es gestionen les dades i la capacitat creixent de monitoritzar-les en temps real. En els propers anys veurem com guanyen protagonisme fonts d’informació que ara mateix juguen un paper anecdòtic en la presa de decisions. I això, combinat amb el machine learning i el perfeccionament dels processos d’explotació de les dades, farà que moltes organitzacions puguin millorar substancialment el seu rendiment i la seva eficiència.
8. Com veus Nexus d’aquí 10 anys?
Estic convençut que en els propers anys apareixeran nous reptes fora dels espais en que estem acostumats a treballar. Tant pel que fa al tipus de projectes, com per l’àmbit d’actuació. Si som capaços de seguir creixent amb respecte però sense por als canvis, la internacionalització podria ser un dels propers passos de Nexus.