Mattia Ostinelli: “És rellevant la importància del GIS tenint en compte que el 70% de les dades que es produeixen tenen un component espacial”
En Mattia va aprendre la importància dels mapes tot descobrint món amb els seus pares. Ara és professor a la Universitat de Barcelona i els hi ensenya als joves que la geografia i la cartografia van més enllà dels mapes. Fa dos anys que forma part del #NexusTeam. Coneix-lo millor!
1. Què fas a Nexus?
Soc analista GIS a l’equip d’enMapa. Ens dediquem a implantar un conjunt d’aplicacions als ajuntaments per millorar la gestió, l’anàlisi i la difusió de les seves dades espacials. Principalment, ajudem els ajuntaments a gestionar les seves dades transformant-les en informació o coneixement útil a partir de visors cartogràfics.
2. Quina ha estat la teva trajectòria professional?
Des dels últims anys del grau, ha estat vinculada sempre als SIG i la cartografia. Vaig fer pràctiques a Solucions Geogràfiques, una consultoria dedicada també al món de les dades espacials. Després vaig treballar al Departament d’Estudis Territorials de l’AMB, actualitzant la cartografia dels usos del sòl de la Regió Metropolitana de Barcelona i finalment, vaig fer un petit projecte a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Quan vaig acabar el màster vaig estar un any i mig treballant a una consultoria mediambiental realitzant Estudis d’Impacte Ambiental i altres informes similars fins que el mes d’abril de 2023 vaig unir-me a Nexus. A més a més també em dedico a la docència. Des de fa uns anys imparteixo a la UB les assignatures de SIG i Tècniques Cartogràfiques.
3. Què et va portar a dedicar-te al món dels mapes i la geografia?
Des de petit he tingut l’oportunitat de viatjar i he crescut amb curiositat per allò desconegut, veient com els meus pares feien servir els mapes (de carreteres, de muntanya, nàutics, etc.) per descobrir nous llocs. Per tant, la geografia i la cartografia sempre m’havien cridat l’atenció, però realment vaig acabar al Grau de Geografia de casualitat, ja que vaig començar a estudiar Dret, però després de dos anys vaig veure que no era la meva vocació i vaig decidir fer un canvi... que m’ha portat fins aquí.
4. Què és el que t’agrada més de dedicar-te a aquest àmbit?
Estudiant el Grau em vaig enamorar de la Geografia i de la Cartografia. La nostra és una ciència integradora, que em va ajudar a entendre moltes de les dinàmiques que succeeixen al món. M’apassiona tenir una visió global i ser capaç de trobar una explicació als fenòmens socials o físics que succeeixen. Els mapes són la nostra eina d’anàlisi i comunicació, com ho poden ser els gràfics per als estadistes.
5. Quina creus que ha de ser l’actitud més important per fer bé la teva feina?
Estar sempre motivat per continuar aprenent i millorant. En aquest sector tot evoluciona ràpidament i has de tenir curiositat per anar un pas més enllà. La feina en equip i la bona comunicació també són essencials.
6. Què és el que més t’agrada de Nexus?
Com donem valor a les dades espacials transformant-les en informació i coneixement. Amb els projectes que es duen a terme ajudem a millorar la presa de decisions, tenim un impacte sobre el territori. D’altra banda, m’agrada el bon ambient que hi ha i tenir l’oportunitat de treballar i aprendre de persones tan expertes en el sector.
7. Cap on creus que evolucionarà el món del GIS?
El canvi que han provocat els GIS en la presa de decisions en els últims 50 anys és increïble. Vivim en el món de les dades, i tenint en compte que més d’un 70% de les dades que es produeixen al món, tenen una component espacial és impossible no veure la importància que continuaran tenint els SIG en els pròxims anys. Els SIG aniran agafats de la mà amb els avanços tecnològics i encara tenen molts camps per esprémer, com millorar la capacitat predictiva, els bessons digitals, les dades 3D, la intel·ligència artificial…
8. Com veus Nexus d’aquí 10 anys?
Doncs espero que a poc a poc vagi expandint les seves fronteres i sigui una empresa líder en el sector, aportant solucions innovadores als reptes que tenim al davant, com el canvi climàtic, el medi ambient, la planificació territorial, l’urbanisme, etc.